SHOP

WELKOM BIJ

ARTADRANK

speciale tarieven voor horeca


voor meer inlichtingen : info@artadrank.com


 

  BELGIË & NEDERLAND :

GRATIS VERZENDING VANAF € 70.00
VOLGENDE TASTING :
5 oktober 2019
 

ARTADRANK

Artadrank is gespecialiseerd in Armeense wijnen en sterkedrank.  Deze zijn in België amper te vinden.
Armenië ligt in de kaukasus.  Zijn buurlanden zijn : Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije.

Wijnen :

Armenië is de bakermat van de wijn.  Dit wordt zowel bevestigd op religieus vlak als op historisch vlak, ondersteund door archeologen.

Op Religieus vlak :

In Armenië ligt het Araratdal waar Noach ooit een wijngaard aanplantte nadat hij met zijn ark op de Araratberg was gestrand.  Het is in datzelfde Araratdal dat de huidige wijngaarden van Armenië zich bevinden.  (Genesis 8:4 en Genesis 9:20,21)

   

Op historisch vlak :

Rond 2007 is er in een grot in de buurt van het Araratdal een ontdekking gedaan. Om een of andere reden begon iemand er te graven en stootte op diverse attributen die gebruikt werden om wijn te maken.  Archeologen schatten deze vondst op 6100 jaar. Ook de oudste schoen ter wereld werd in diezelfde grot gevonden.
In die attributen werden onder meer pitjes van druiven en restjes van druiventrossen gevonden.  Deze Archeologen waren uiteraard benieuwd welke druiven er zo’n 6100 jaar geleden reeds geteeld werden.

Men kwam tot de vaststelling dat onder andere de Areni-druif en de voskehat-druif daar toen al werden gekweekt.  Oeroude druivenrassen dus die ook vandaag in de wijnen van Artadrank terug te vinden zijn.

      


Onze wijnen uit Armenië zijn hier niet gekend, maar wie ze proeft is verrast, deze wijnen zijn gemaakt uit druiven die in de westerse wereld niet voorkomen.  Iedereen die ze proeft is dan ook onder de indruk van de kwaliteit van deze wijnen.  
Wil je dus bij familie of vrienden eens verrassend uit de hoek komen, probeer dan eens met deze Armeense specialiteiten. Succes verzekerd!

Brandy’s :

Armenië is ook een land met een rijke traditie aan brandy’s.  Bij Artadrank kan je 2 soorten proeven.

NOY :

De firma Noy (= Russisch voor Noach) bestaat al van 1877 en is befaamd in de Oost-Europese regio.  Alle nationaliteiten uit de vroegere USSR weten dat de Armeense brandy van topkwaliteit is.  Er werden dan ook miljoenen liters naar daar getransporteerd.
Hier in Europa kende men enkel de Franse cognacs, maar Winston Churchill wist de kwaliteit van de Armeense brandy te waarderen.  Nadat hij in 1945 zo’n fles cadeau gekregen had van Stalin heeft hij ieder jaar naar verluid zo’n 300 flessen besteld.

 

ABRIKON :

Abrikon is ook een heel verfijnde abrikozen-brandy.  Zij zijn erin geslaagd om deze zongerijpte abrikozen, geteeld in het Araratdal en gevoed uit het bronwater van de Araratberg om te toveren tot deze heerlijke abrikozen-brandy.
En dat hoeft ons wederom niet te verbazen, Armenië is reeds duizenden jaren gekend omwille van zijn kwalitatieve Abrikozen.
Cleopatra, Semiramis, de Assyrische koning Sargon en de Perzische koning Darius werden bevangen door de smaak van de Armeense abrikozen.  Ze waren een luxeproduct die de tafels van de Farao’s verfraaiden en ook Alexander e Grote was een fervent liefhebber.


 

Wodka’s :

Wie aan Oost-Europa denkt, denkt automatisch aan vodka.  Zo ook wordt er in Armenië vodka geproduceerd.  Het is daar trouwens een gewoonte om in huiselijke kring zijn eigen vodka te maken.
Maar waar wodka’s normaal gesproken gemaakt worden uit Aardappelen of graan worden -deze wodka’s gemaakt uit fruit, want fruit groeit daar heel weelderig.
Deze wodka’s hebben dan ook een heel aangename smaak, zowel puur gedronken als verwerkt in cocktails.

 
Nieuwsbrief

U moet 16 jaar zijn of ouder om wijn aan te kopen in België.
U moet 18 jaar zijn of ouder om sterkedrank aan te kopen in België.

Wij controleren uw leeftijd via uw identiteitskaart of het rijksregister.